Facebook

LED panel analízis

A LED technológia ipari fejlesztéseinek köszönhetően egyre inkább terjed maga a LED panel. A fényt háttérvilágítás segítségével kapjuk, egységes és finom szerkezetű panelszerkezettel, melyből a fény nem vakítóan tör elő. A könnyebb érthetőség érdekében most megnézzük a szerkezeti kialakítás főbb jellemzőit és a LED panelek fényerejét.


A fő elemek a LED panel könnyű szerkezetében a következők:


1. Alumínium keret
A látható fő szerkezet alumínium sajtolt lemez, általában az AL6063 típusú alumínium lemezt használják a gyártáskor. A fő szerkezet segíti a LED panel hőleadását, hűtésként is funkcionál. Az alumínium sajtolt lemez, alacsony gyártási költséget biztosít, emellett esztétikus felületi megjelenést kölcsönöz a lámpatestnek. Léteznek az egyszerű alumínium kereteknél vonzóbb megjelenésű keretek is, de azok a gyártási költségeket megnövelik.

2. Diffúzor lemez
A diffúzor lemez az egységes fénysugárzásban kap szerepet, használatával a fény egységes, nem látszódnak a LED fénypontok. A diffúzor lemez anyaga általában akril lemez, de még használnak Polikarbonát 2.0 anyagokat is. Az akril diffúzor lemez alacsonyabb gyártási költségű, de nagyobb a fényáteresztő képessége, mint a Polikarbonátnak, ez viszont kevésbé öregedő anyag. A diffúzor használatával a képernyő pont nem látható és így a fény átviteli sebesség akár 90% is lehet. Az akril fényáteresztés mértéke 92 %, a Polikarbonáté 88%. A gyártók a fenti szempontok alapján választanak anyagokat, de általában az akril használata a jellemző.

3. Fényvezető
A fényvezető szerepe, hogy a LED panel oldalában elhelyezett LED-ek által kibocsátott fénysugár szögét megváltoztatja és így a fénytörés hatására a megfelelő sugárzási szögbe állítja azt. A fényvezető a LED panel szíve és a lámpa fény pont tervezése miatt is nagyon fontos. Amennyiben a képernyő tervezése nem jó, az általános világítás hatása rossz lesz. A nem megfelelő fényvezetőnél hibák léphetnek fel, páldául fényes a közepén és sötét a szélső oldalon, vagy fényes a szélső oldalon és sötét a közepén.

4. Hátsó burkolat
A hátsó burkolat látja el a panel tömítését és a hőelvezetését. A tömítő hátsó burkolathoz általában alumíniumot használnak, ennek az anyagnak a használatával pedig a rétegek tömörítése megfelelő lesz és a lámpa teljes textúrája is pont jó marad. A burkolat szerepet játszik a keletkező hő megfelelő elvezetésében is.

5. LED panel világítás forrása
Általánosságban elmondható, hogy a 3528-as méretű LED a legelterjedtebb fényforrás, ettől függetlenül létezik már 5630-as és 5050-es LED chip-ekkel szerelt lámpatest is. A fényhasznosítás a 5630-as és az 5050-es alkalmazása esetén nem sokkal nagyobb, az egységes pont nélküli világítást nehezebb elérni vele. A világítás hatása a 3528-as LED-nél magasabb és a világítás pont mentes marad.

6. Meghajtó, teljesítmény
A LED vezérlő megfelelő feszültséggel látja el a panelt (24V), biztosítja a megfelelő tápellátást (ebben a módban magas hatásfok) és közreműködik a LED optimális hőmérsékletének megőrzésében is. Általánosságban elmondható, hogy folyamatos üzemben a LED melegszik, mellyel növekszik az áramfelvétele is. A tápegység a feszültség változtatásával csökkenti a túlzott áramfelvételt és így növeli a LED élettartamát is.