Facebook

Öt dolog, amit meg kell fontolnia LED fényforrások vásárlása előtt!

Tudja meg, hogy mibe kerül, mielőtt beruház a LED reflektorokra, izzókra. A LED világítási megoldások jelentenek garanciát a tartósan alacsony villanyszámlának! Ahogy a hagyományos izzók, reflektorok elhasználódnak, kiégnek, időszerű hogy megfontolja a korszerűsítést és lecserélje elavult lámpáit LED világításra.

Öt dolog, amit meg kell fontolnia LED fényforrások vásárlása előtt! A LED világítási megoldásai garanciát jelentenek a tartósan alacsony villanyszámlához! Ahogy a hagyományos izzók és reflektorok elhasználódnak, vagy kiégnek, időszerűvé válik, hogy megfontolja a korszerűsítést és lecserélje elavult lámpáit LED világításra. A LED-nek hosszabb az élettartama és roppant költséghatékony is. Amikor az első LED-es termékek megjelentek a piacon, az áraik ötszöröse is lehetett a hagyományos fényvetőknek, de mostanra a magas áraknak vége, most van a megfelelő idő, hogy váltson LED világításra.


A LED fényforrások jelentős eredményeket értek el az elmúlt években, végül pedig elkezdték kiszorítani az elavult wolfram szálas társaikat, melyek évtizedek óta kiszolgáltak bennünket. Elsöprő erővel törnek előre, ma már megszámlálhatatlan típus és megoldás kínálkozik, hogy kiváltsuk a korszerűtlen világítást. Mielőtt felkeres egy boltot és kiválasztja a terméket megtudhatja, hogy mit érdemes, vagy kell tudni a LED világításról.


Ismerje meg a LED szakzsargont

Felejtse el, amit megtanultunk az izzólámpákról, a Watt itt nem fog működni. Amikor megvásárolta a hagyományos izzókat és reflektorokat, valószínűleg hozzászokott, hogy rögtön a Watt számot kereste, így tudta meghatározni, hogy milyen fényes lesz az adott izzó. A LED-ek fényerejét azonban egy kicsit másképp kell meghatározni. A közhiedelemmel ellentétben, a teljesítmény nem jelzi a fényerőt, csak azt határozza meg, hogy mekkora energiát fog fogyasztani az adott izzó. A régi felfogás szerint van egy elfogadott összefüggés, miszerint a Watt jelzi az izzólámpák fényerejét, de a LED-nél ez nem fog működni, mert az alacsony Watt szám nem jelzi a nagy fényerőt. (A lényeg elvégre az, hogy ezek a rendszerek nagy fényerőt adnak és kevés energiát fogyasztanak, például: egy LED izzó 8-12 Watt-ot fogyaszt, de a fényereje felér egy 60 Watt-os izzóéval).

De ne zavarja meg a matek, mert nincs egységes váltószám például, hogy LED izzó x Watt egyenlő hagyományos izzó x Watt. Ehelyett a teljesítmény mérésére egy másik mérőszámot kell alkalmazni, a lument. A lumen (lm) a valós fényerő, melyet egy fényforrás létrehoz, ez az a szám, amit keresni kell a LED kiválasztásakor. Referenciaként kérjük tekintse meg a lenti táblázatot, amely hozzávetőlegesen mutatja meg a Watt - Lumen átalakítást izzólámpák és LED-ek tekintetében.




Mint a fenti ábrán látható, az izzó felvehet akár ötször annyi teljesítményt a LED-hez képest, de a Lumen szám ugyanakkora értéket mutat. A táblázat megmutatja, hogy szakítani kell a Watt-os fényerő elképzeléssel és váltani kell a tiszta fényerőre (Lumen). Az ember általában arra számít, hogy az izzólámpák meleg, sárgás árnyalatú fényt adnak, a LED-ek ezzel ellentétben széles színválasztékban készülnek.



A LED izzók képesek a lenyűgöző színskála szinte teljes spektrumát megjeleníteni. Otthoni világításnál Ön valószínűleg valami hasonló fényt keres mint, amit a régi izzólámpák nyújtottak. Népszerű, sűrűn előforduló színek a "meleg fehér", "hideg fehér", vagy a "semleges fehér" és hogy még érdekesebb legyen, egyre népszerűbbek az RGB, színes és színváltós reflektorok, vagy izzók is. A meleg fehér jelölésű izzóknak és reflektoroknak sárgás árnyalatú a fénye, ami hasonló a megszokott izzólámpák fényéhez, míg azok az izzók, amelyek hideg fehérként vannak jelölve, már egy fehérebb fényt állítanak elő, hasonló a nappali fényhez és közelít ahhoz, amit látni lehet az üzletekben és bevásárlóközpontokban.

Amennyiben műszaki nyelven szeretnénk meghatározni a színhőmérsékletet, akkor Kelvinben kell beszélnünk (Kelvin = színhőmérséklet, a jele: K). Minél kisebb ez a szám, annál melegebb (sárgásabb) fénye van a jelzett izzónak, tehát a tipikus izzó, amit otthonunkban évtizedek alatt megszoktunk, valahol a 2700K és a 3500K közötti értéket mutatja LED-ek esetében. A szám emelkedésével pedig a fény színe egyre jobban fog közelíteni a fehérhez, ami 5500K - 6500K, ez már a hideg fehér színhőmérséklet tartománya. Vásárláskor keresse a színhőmérséklet (kelvin, K) jelölést a LED termékek leírásában.



Határozza meg a megtakarítási várakozásokat

Ahogy sokan meghatározták már, a LED-es termékek olyanok, mint az elektromos autók: olcsó működtetni, de drága egyszerre megvásárolni. Szerencsére a fenti állítás mára már nem teljesen igaz, de amikor korszerűsítünk LED világításra, ne azt várjuk, hogy megtakarítunk egy csomó pénzt. A LED-ekre inkább, mint befektetésre gondoljon, ami rövidtávon térül meg és pénzt spórol, akár az ipari, akár a lakossági felhasználásban. Szerencsére a verseny nőtt és a LED-ek ára egyre csak csökken és számítani lehet rá, hogy a wolfram izzókért, az üzemeltetésükkel együtt sokkal többet fizet a végén. Átgondolva pedig rájön, hogy a LED izzókkal élvezheti a kevesebb hőtermelést, a hosszabb élettartamot és még azt a lehetőséget is, hogy folyamatosan energiát takarít meg!



A "szabályozható" LED talánya

A LED-ek nem mindig kompatibilisek a hagyományos fényerőszabályzó kapcsolókkal. Egyes esetekben, a kapcsolót ki kell cserélni, így többe kerülhet a LED kompatibilitás. A legtöbb dimmer, amelyeket izzólámpákhoz terveztek, úgy működnek, hogy elzárja a villamos energia mennyiségét a működtetett izzó elől. A szabályzó állításával kevesebb áramot kap az égő, halványabb fény lehet beállítani a helységben. De itt az újonnan szerzett ismeretekkel tudja, hogy nincs közvetlen összefüggés a LED fényereje és az energia elvonása között. Amennyiben azt szeretné, hogy a LED szabályozható legyen, két dolgot tehet: megtalálni azt a LED izzót, ami kompatibilis a hagyományos szabályzó kapcsolóval, vagy kicseréli a jelenlegi kapcsolót egy LED-kompatibilis szabályzóra.

Második problémát az éjjeli fénnyel ellátott kapcsolók jelenthetik. A megoldás úgy működik, hogy amikor a lámpát lekapcsoljuk a kapcsolón halvány irányfény világít. Egyes LED-eknél ez gondot jelenthet, mert a kapcsoló parázs izzóján átfolyó áram halványan meggyújtja a LED-et lekapcsolt állapotban. Fontos tudni, hogy ez a jelenség a wolfram izzónál is fennállt, csak nem volt vizuálisan érzékelhető. - tehát szökött az energia észrevétlenül.

Amennyiben azt szeretné, hogy a LED ne világítson halványan lekapcsolt állapotban, két dolgot tehet: megtalálni azt a LED izzót ami kompatibilis a kapcsolóval, vagy kicseréli a jelenlegi kapcsolót egy irányfény nélküli kapcsolóra.



Figyelembe kell venni a LED elhelyezését

Nem baj, ha gondoskodunk a LED megfelelő elhelyezéséről, így is megőrizve hosszú élettartamát. Ön valószínűleg tudja, hogy LED-es izzók működés közben erősen hűvösebbek, mint a hagyományos testvéreik, de ez nem jelenti azt, hogy nem termelnek hőt. LED-es reflektorok, vagy izzók nem lesznek ugyan forrók, de a termelt kis mennyiségű hőt is megfelelően el kell tudni vezetniük. A LED-ek ezt a hőt hűtőbordákon és szellőző nyíláson vezetik el a bázisról a környezetbe, ami eloszlik a levegőbe és így a LED hideg marad. Ennek megfelelően pedig tartani lehet azt az ígéretet, hogy a LED nagyon hosszú élettartamú. Meg kell találni a módját, hogy a hőenergiát megfelelően elvezethesse az adott LED termék, mert ha egy LED izzó egy zárt házba kerül és a hő nem tud sehová sem elvezetődni, akkor jön a büntetés, a lassú és fájdalmas halála a LED-nek.

Fontolja meg, hol szeretné elhelyezni a LED reflektort, LED panelt, vagy LED izzót?! Ha van egy teljesen zárt, vagy csak egy félig zárt lámpateste, vagy egy álmennyezet, ki kell választani azt a LED típust, amely a leginkább megfelel a süllyesztett, vagy zárt terekben.