Tudjunk meg többet a LED fényforrásokról

Öt dolog, amit meg kell fontolnia LED fényforrások vásárlás előtt! A LED világítási megoldások jelentenek garanciát a tartósan alacsony villanyszámlának! Ahogy a hagyományos izzók, reflektorok elhasználódnak, kiégnek, időszerű hogy megfontolja a korszerűsítést és lecserélje elavult lámpáit LED világításra. Valószínűleg tudja, hogy a LED-nek hosszabb az élettartama és nagyon költséghatékony. Amikor az első LED-es termékek megjelentek az áruk ötszöröse is lehetett a hagyományos fényvetőknek, de mostanra a magas áraknak vége, most van a megfelelő idő, hogy váltson LED világításra.


A LED fényforrások jelentős eredményeket értek el az elmúlt években, végül pedig kiszorítják az elavult wolfram szálas társaikat, melyek kiszolgáltak bennünket évtizedek óta. Elsöprő erővel törnek előre és előre, számlálhatatlan fajta és megoldás kínálkozik kiváltani a korszerűtlen világítást. Mielőtt irány a bolt, megtudhatja, mit kell tudni LED világítás választása előtt.


Ismerje meg a LED szakzsargont

Felejtse el, amit megtanultunk az izzólámpákról - a watt itt nem fog működni. Amikor vásárolta az izzókat, reflektorokat, akkor valószínűleg hozzászokott, hogy kereste a watt számot, így tudta meghatározni, hogy milyen fényes lesz az izzó. A LED-ek fényerejét viszont egy kicsit másképp kell meghatározni. A közhiedelemmel ellentétben, a teljesítmény nem jelzi fényerőt, csak azt határozza meg, hogy mekkora energiát fog fogyasztani az izzó. A régi felfogás szerint van egy elfogadott összefüggés, miszerint a watt jelzi az izzólámpáknál a fényerőt, de a LED-nél ez nem fog működni, mert az alacsony watt mellet nem jelzi számunkra a nagy fényerőt. (A lényeg elvégre az, hogy ezek a rendszerek nagy fényerőt adnak és kevés energiát fogyasztanak, például: egy LED izzó 8-12 W-ot fogyaszt és fényereje felér egy 60 W-os izzóéval).

De ne zavarja mit csinál a matek - nincs egységes váltószám, hogy LED izzó x watt egyenlő hagyományos izzó x watt. Ehelyett a mérésre másik mérőszámot kell alkalmazni: lumen. A lumen (lm) a valós fényerő, melyet egy fényforrás létrehoz, és ez a szám amit keresni kell LED választásakor. Referenciaként itt egy táblázat, amely megmutatja hozzávetőlegesen a wattos lumen átalakítás izzólámpák és LED-ek tekintetében.
Mint a fenti ábrán látható, az izzó felvehet akár ötször annyi teljesítményt a LED-hez képest, és a lumen ugyanakkora értéket mutat. A táblázat megmutatja, hogy szakítani kell a wattos fényerő elképzeléssel és váltani kell a fényerőre (lumen), mielőtt megkezdi a vásárlást. Mindig arra számít, hogy az izzólámpák meleg, sárgás árnyalatú fényt adnak. De a LED-ek széles színválasztékban készülnek.A LED izzók képesek a lenyűgöző színskála szinte teljes spektrumát megjeleníteni. Az otthoni világításnál Ön valószínűleg valami hasonló fény keres mint amit a régi izzólámpák nyújtottak. A népszerű, sűrűn előforduló színek: "meleg fehér" vagy "semleges fehér", "hideg fehér" és hogy még érdekesebb legyen, egyre népszerűbbek az RGB színváltós reflektorok, izzók. Meleg fehér jelölésű izzóknak, reflektoroknak sárgás árnyalatú fénye van, ami közelít a megszokott izzólámpák fényéhez, míg azok az izzók amik hideg fehérként vannak címkézve, egy fehérebb fényt állít elő, közelit a nappali fényhez és hasonló ahhoz, amit látni az üzletekben, bevásárlóközpontokban.

Amennyiben műszaki nyelven szeretnénk meghatározni a színhőmérsékletet, akkor kelvinben kell beszélnünk. (kelvin = színhőmérséklet, jele K). Minél kisebb a szám, annál melegebb (sárgásabb) fénye van a jelzett izzónak. Szóval, a tipikus izzó, amit otthonunkban évtizedek alatt megszoktunk valahol a 2700 és 3500 K közötti értéket mutat. A szám emelkedésével a fény egyre jobban közelíteni fog a fehérhez, 5500 - 6500 K már a hideg fehér tartománya. Vásárláskor keresse a színhőmérséklet (kelvin, K) jelölést a LED termékek leírásában.Határozza meg a megtakarítási várakozásokat

Ahogy sokan meghatározták már, LED termékek olyanok, mint az elektromos autók: olcsó működtetni, de drága egyszerre megvásárolni. Szerencsére a fenti állítás mára már nem teljesen igaz, de amikor korszerűsítünk LED világításra, ne azt várjuk, hogy megtakarítunk egy csomó pénzt. Gondoljon inkább a LED-ekre, mint befektetésre, ami rövidtávon megtérül és pénzt spórol, akár ipari, akár lakossági felhasználásban. Szerencsére a verseny nőtt, és a LED-ak ára egyre csökken és számíthat arra, hogy a wolfram izzókért üzemeltetéssel együtt számítva sokkal többet fizet a végén. Átgondolva rájön, hogy a LED izzókkal élvezheti a kevesebb hőtermelést, hosszabb élettartamot, és még azt a lehetőséget, hogy folyamatosan energiát takarít meg! A lényeg: ha az ember sok izzók közé egy két LED-et rak egy nagy házban, akkor nem fog látni jelentős megtakarítást a villanyszámlában.A "szabályozható" LED talánya

A LED-ek nem mindig kompatibilisek a hagyományos fényerőszabályzó kapcsolókkal. Egyes esetekben, a kapcsolót ki kell cserélni, így többe kerülhet a LED kompatibilitás. A legtöbb dimmer, amelyeket izzólámpákhoz terveztek, úgy működnek, hogy elzárja a villamos energia mennyiségét a működtetett izzó elől. A szabályzó állításával kevesebb áramot kap az égő, halványabb fény lehet beállítani a helységben. De itt az újonnan szerzett ismeretekkel tudja, hogy nincs közvetlen összefüggés a LED fényereje és az energia elvonása között. Amennyiben azt szeretné, hogy a LED szabályozható legyen, két dolgot tehet: megtalálni azt a LED izzót, ami kompatibilis a hagyományos szabályzó kapcsolóval, vagy kicseréli a jelenlegi kapcsolót egy LED-kompatibilis szabályzóra.

Második problémát az éjjeli fénnyel ellátott kapcsolók jelenthetik. A megoldás úgy működik, hogy amikor a lámpát lekapcsoljuk a kapcsolón halvány irányfény világít. Egyes LED-eknél ez gondot jelenthet, mert a kapcsoló parázs izzóján átfolyó áram halványan meggyújtja a LED-et lekapcsolt állapotban. Fontos tudni, hogy ez a jelenség a wolfram izzónál is fennállt, csak nem volt vizuálisan érzékelhető. - tehát szökött az energia észrevétlenül.

Amennyiben azt szeretné, hogy a LED ne világítson halványan lekapcsolt állapotban, két dolgot tehet: megtalálni azt a LED izzót ami kompatibilis a kapcsolóval, vagy kicseréli a jelenlegi kapcsolót egy irányfény nélküli kapcsolóra.Figyelembe kell venni a LED elhelyezését

Nem baj, ha gondoskodunk a LED megfelelő elhelyezéséről megőrizve így hosszú élettartamát. Ön valószínűleg tudja, hogy LED-es izzók működés közben drasztikusan hűvösebbek, mint a hagyományos testvéreik, de ez nem jelenti azt, hogy nem termelnek hőt. LED-es reflektorok, izzók nem lesznek forrók, de a termelt kis mennyiségű hőt is megfelelően el kell vezetniük. A LED-ek a hőt hűtőbordákon és szellőző nyíláson vezetik a bázisról a környezetbe, ami eloszlik a levegőbe és a LED hideg marad. Így lehet tartani azt az ígéretet, hogy a LED nagyon hosszú élettartamú. És itt van a probléma: a fényforrásnak meg kell találni a módját, hogy a hőenergiát megfelelően elvezethesse. Ha egy LED izzó egy zárt házba kerül és a hő nem tud sehova átadódni az izzótól a környezetbe, akkor jön a büntetés, lassú és fájdalmas halála a LED-nek.

Fontolja meg, hol szeretné elhelyezni a LED reflektort, LED panelt, izzót. Ha van teljesen vagy félig zárt lámpateste, álmenyezete, ki kell választani azt a LED típust, amely megfelel a süllyesztett vagy zárt terekben.